Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Už pošestnácté! Podzim v Klicperáku se ponese v duchu čekání na Václava

Podzim v Klicperáku se ponese v duchu čekání na Václava

foto: Klicperovo divadlo

19. 08. 2019 - 09:00

Ústecké Činoherní studio se divákům představí s černou komedii německého dramatika Davida Gieselmanna PAN KOLPERT. Na příběh o jedné bizarní večeři, společenských hrách a tajemné truhle vprostřed místnosti se mohou diváci těšit v pondělí 30. 9. 2019 ve Studiu Beseda.

Jihočeské divadlo přiveze z Českých Budějovic divadelní adaptaci románu Jiřího Hájíčka, oceněného v roce 2013 cenou Magnesia Litera, RYBÍ KREV. Jde o poutavý příběh lidí z několika malých obcí, které musely ustoupit gigantické stavbě atomové elektrárny Temelín. Jak těžké je opouštět domov. A je možné odpustit zpřetrhané kořeny a rozbité sny? Na tyto otázky si mohou diváci odpovědět ve čtvrtek 3. 10. 2019 na hlavní scéně Klicperova divadla.

V pátek 4. 10. 2019 hradecké divadlo navštíví podruhé Městská divadla pražská, tentokráte s absurdní komedií Davida Drábka KANIBALKY: SOUMRAK SAMCŮ, magickou detektivkou o tom, že naše současná realita je obrazem tak neuvěřitelných bizarností, že chceme-li se dopustit satiry a nadsázky, je třeba stvořit nespoutané dada, komedii ve stu odstínů černé. Hlavní role je psána přímo na tělo Vandě Hybnerové.

Pro náročnější diváky a milovníky amerického básníka T. S. Eliota je ve stejný den připravena ve Studiu Beseda alternativa v podobě představení PUSTINA uznávaného divadelního spolku Jedl. Scénické oratorium pro herečku, herce, kontraaltistu, dva tanečníky, klavíristu a psaltérium, to vše v režii Jana Nebeského. V představení excelují Lucie Trmíková a Petr Jeništa.

Divadlo Ungelt si v sobotu 5. 10. 2019 pro hradecké diváky připravilo dojemnou komedii PŘÍTELKYNĚ. Příběh dvou padesátnic, které se rozhodnou spolu bydlet, i když jsou každá úplně jiná, je hereckým koncertem Aleny Mihulové a Jitky Smutné.

Kdo chce nahlédnout do duší divadelníků, může tak učinit v neděli 6. 10. 2019 prostřednictvím inscenace BURNOUT ANEB VYHOŘ! pražského A studia Rubín. V této vtipné a sarkastické inscenaci o zápalu, planutí, vyhasnutí a ztrátě smyslu na pomezí přednášky o dělání divadla a metaforických obrazů ze zákrut vyhořelé duše uvidí diváci Natálii Řehořovou a Jiřího Panzera. To vše ve Studiu Beseda.

AGENT TZV. SPOLEČENSKÝ, inscenace souboru Testis Švandova divadla oceněná v roce 2018 Cenou Marka Ravenhilla, je téměř detektivní drama prolínající časové roviny normalizace a dnešních dnů. Vynořování těžkých okamžiků i absurdit, které s sebou minulý režim a uhýbání v něm nesly. Zraněná blízkost a důvěra, a přece rodina jako jediný pevný bod. Co jsme to vůbec zač? To se dozvíme v pondělí 7. 10. 2019 na hlavní scéně.

Ve středu 9. 10. 2019 potěšíme hudební příznivce, neboť se na hlavní scéně představí v projektu s názvem PETR HAPKA A JEHO POTMĚŠILÝ HOST tvorba tohoto nezapomenutelného skladatele. Na jevišti se za doprovodu živé kapely Petra Maláska představí řada hostů včetně pro hradecké publikum domácího Jana Sklenáře.

Brilantní komedie Městského divadla Zlín UPOKOJENKYNĚ je na programu ve čtvrtek 10. 10. 2019. Anna a Marie, dvě ženy obývající společný pokoj v domově seniorů. Křížovky, buchtičky, kafíčko a dávkovač plný léků. Jejich sdílená samota a rozvíjející se demence, díky níž jen stěží rozlišují, co je realita a co výplod stařeckého mozku. Jaké to je: zapomínat? Na věci, na přátelé, na rodinu, na život? Tato komedie o bezzubé senilitě, o zírání do stropu a čekání na návštěvu nejbližších, zazářila letos na pardubickém Grand Festivalu smíchu, odkud si přivezla Cenu studentské poroty.

Na adaptaci oblíbeného humoristického románu Zdeňka Jirotky SATURNIN se mohou diváci těšit v neděli 13. 10. 2019. Herci Divadla na Jezerce na hlavní scéně znovu oživí známé postavy z časů, kdy se k sobě lidé chovali slušně. V titulní roli podává vynikající výkon Michal Kern.

UTÍKEJTE SLEČNO NITUŠ! je komorní adaptace slavné Hervého operety Mamzelle Nitouche od slovenského básníka a dramatika Lubomíra Feldeka, v níž autor původní Hervého nápad s převleky nejrůznějšími změnami a dvojím životem postav dotáhl téměř do absurdních rozměrů. Na hlavní scéně ji pro hradecké diváky sehraje soubor Divadla Ypsilon a to ve středu 16. 10. 2019.

Druhým hudebním hostem letošního festivalu je zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista VLASTA REDL, který ve své tvorbě osobitě propojuje bigbeat, rock, folk a lidovou hudbu. Jeho krásné písně si mohou diváci poslechnout v neděli 20. 10. 2019 na hlavní scéně.

Nestoudná groteska o prasáckosti života vezdejšího. Jedna z nejskandálnějších her v dějinách světového divadla, ve které se nesmysl proměňuje na smysl v proudu fantazie, humoru, perzifláže, lyriky a drastické grotesky. To je KRÁL UBU, který v podání pražského Divadla D21 navštíví v pátek 25. 10. 2019 Studio Beseda.

V neděli 27. 10. 2019 přiveze do Studia Beseda svou horkou novinku Divadlo Na zábradlí. Inscenace KRÁTKÉ ROZHOVORY S ODPORNÝMI MUŽI je divadelní adaptací povídek amerického prozaika Davida Foster Wallace. Hemží se odpornými muži a ženami, lidmi zasaženými úzkostí, nejistotou a osamoceností.

Celý festival zakončí Divadlo pod Palmovkou s adaptací známého románu bratří Mrštíků ROK NA VSI. Události z moravské obce Habrůvka budou k vidění na hlavní scéně, a to v pondělí 28. 10. 2019.

A jako každý rok, i letos bude přehlídka českých divadel a muzikantů prošpikována domácí produkcí Klicperova divadla, které se představí hned s několika stávajícími inscenacemi, ale chybět nebudou ani dvě říjnové premiéry. Inscenace SPÁČ je autorská adaptace výborné komedie Woodyho Allena z roku 1973, ve které si autor nemilosrdně bere na paškál autoritativní politické systémy, zaručeně „dokonalé a spravedlivé“ ideologie, náboženství, pseudointelektuální elity a v neposlední řadě i klonování lidí. Hra, kterou režíruje mladý talentovaný režisér Adam Skala, bude na divadelních prknech k vidění vůbec poprvé, a to v sobotu 19. 10. 2019 ve Studiu Beseda.

A přesně o týden později čeká diváky na hlavní scéně klasický poklad světové dramatiky: STRÝČEK VÁŇA od Antona Pavloviče Čechova. Příběh o rodině, o lásce, o planých nadějích a naivních iluzích, o marných útěcích a marných návratech a úmorném životě na ruském venkově v pozici zkrachovalé šlechty připraví pro Klicperovo divadlo režisér Ivan Krejčí.

Volný prodej vstupenek na festival Čekání na Václava bude zahájen v pondělí 26. 8. v 10:00 v předprodeji Klicperova divadla na Gočárově třídě, zároveň i on-line na webových stránkách www.klicperovodivadlo.cz. Předplatitelé divadla budou mít přednostní možnost výměny festivalových kuponů a dokoupení jedné vstupenky na jakékoliv festivalové představení přednostně, a to již od čtvrtka 22. 8. od 10:00. Divadelní předprodej bude také mimořádně otevřen poslední dvě srpnové soboty 24. 8. a 31. 8. od 9:00 do 12:00.

Klicperovo divadlo vstupuje do nové sezóny s novým uměleckým šéfem, kterým se od srpna 2019 stává Pavel Khek. Umělecký soubor doplní také nové tváře, herci Vojtěch Říha, Michal Lurie a herečka Michala Gatialová.

Další články