Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Originál obrazu Kupka se o víkendu vrátí do Opočna

Kupka se o víkendu vrátí do Opočna

foto: České galerie

19. 09. 2019 - 09:52

Originál obrazu opočenského rodáka Františka Kupky Plochy příčné II mohou obdivovatelé umění během nadcházejícího víkendu zhlédnout ve výstavní síni na zámeckém nádvoří opočenského zámku. Veřejnost uvidí dílo významného opočenského rodáka v sobotu 21. září od 12 do 17 hodin a v neděli 22. září od 9 do 17 hodin.

„Tvorba Františka Kupky je absolutním důkazem toho, že české malířství mělo a má umělce světového formátu, kteří dovedou okouzlit nejen českou veřejnost, ale zároveň jsou skvěle vnímáni zahraniční uměleckou scénou. Díky Františku Kupkovi má české malířství zcela zřetelnou stopu v evropské kultuře," konstatuje hejtman Jiří Štěpán.

Výstavu originálu Kupkova obrazu Plochy příčné II za adekvátních bezpečnostních opatření připravily Královéhradecký kraj, město Opočno, Galerie Kodl, Národní památkový ústav – Státní zámek Opočno a Kristina Colloredo-Mansfeldová ke 148. výročí narození Františka Kupky a k významnému životnímu jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Veřejnost může využít parkování na ploše Kupkova náměstí v Opočně. Přes pěší zónu projdou návštěvníci k zámeckému areálu, kde se na prvním nádvoří nachází Výstavní síň Františka Kupky a Luboše Sluky. Zde mohou vidět obraz opočenského rodáka, který přes padesát let nebyl k vidění a letos na jaře se vydražil za rekordních 78 milionů korun včetně aukční přirážky. Jde nejen o české aukční maximum, ale i o celosvětově nejvyšší cenu za Kupkův obraz.

Obraz Plochy příčné II o velikosti 81 x 63 centimetrů namalovat František Kupka ve Francii v roce 1923 a je protějškem k malbě Plochy příčné I, která má téměř shodný formát a je ve sbírce Národní galerie v Praze.

Další články