Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Sčítání lidu začíná!

Sčítání lidu začíná!

foto: Lukáš Blokša

26. 03. 2021 - 07:10

V České republice dnes o půlnoci po deseti letech opět začne sčítání lidu, domů  bytů. Je to přesně sto let poté, co proběhlo první prvorepublikové sčítání. První fáze proběhne kompletně online. A to i díky pandemii koronaviru.

 

Od 27. března do 9. dubna se lidé budou moci sami sečíst přes webovou nebo mobilní aplikaci z pohodlí domova.

„Online sčítání, kromě toho, že je rychlé a jednoduché a lze ho provést odkudkoli, kde je připojení k internetu, má ještě řadu dalších výhod. Například tu, že za celou rodinu může vyplnit sčítací formuláře jeden člen, který má s používáním internetu největší zkušenosti. Stačí, když mu ti ostatní nadiktují své údaje, a on je do počítače, tabletu či mobilu vloží,“ upozorňuje na výhody online sčítání předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Pokud se někdo nebude moct sečíst online, od 17. dubna do 11. května proběhne druhá fáze sčítání, kdy nesečtení obyvatelé dostanou listinný formulář. 

Za velmi přísných hygienických opatření ho občan získá od sčítacích komisařů spolu s odpovědní obálkou. Vyplněné formuláře bude možné zdarma vhodit do jakékoliv poštovní schránky, poslat na P. O. Box České Pošty nebo odevzdat na kontaktním místě sčítání.

Všechny důležité informace se dají najít na specializovaném webu.

Další články