Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Na změnu měsíční výše rodičáku mají příjemci celý leden

Na změnu měsíční výše rodičáku mají příjemci celý leden

foto: Pixabay

06. 01. 2020 - 15:00

Rodiče, kteří pobírají rodičovský příspěvek (RP), nemusí panikařit. Pokud chtějí změnit měsíční částku od ledna, mohou tak učinit až do 31. 1. 2020. Na vyřízení tak mají dostatek času. V tuto chvíli by si měsíční částku měli upravit především ti, jejichž dítě dosáhne letos čtyř let. Ostatní rodiče mohou změnu volby provést kdykoli v průběhu celého roku.

Od 1. 1. 2020 se celková výše rodičovského příspěvku zvýšila pro všechny rodiče, kteří ho aktivně pobírají příspěvek. A to na 300 tisíc Kč, u vícerčat na 450 tisíc Kč. Toto navýšení proběhlo automaticky. Rodiny budou muset řešit jen případnou změnu rychlosti čerpání měsíční částky.

K tomu je třeba občanský průkaz a formulář „Volba výše rodičovského příspěvku“. Tiskopis je k dispozici jak na kontaktních pracovištích ÚP ČR, tak i na portálu MPSV. Příjemci si ho můžou stáhnout a vyplnit doma před návštěvou kontaktního pracoviště ÚP ČR, nebo pokud mají zaručený elektronický podpis či datovou schránku, odeslat online.

Změnu volby výše rodičovského příspěvku je možné učinit jedenkrát za tři měsíce. Pokud tedy ještě neuplynula tato doba, možné to není a je zbytečné na kontaktní pracoviště ÚP ČR osobně chodit. Jestliže rodič žádal o změnu výše RP před více než třemi měsíci, tedy do konce října 2019, může si částku upravit. O změnu volby nelze žádat zpětně.

„Úřad práce ČR se na změny v oblasti rodičovského příspěvku v celé republice pečlivě připravoval, je ale zapotřebí eliminovat případné zbytečné čekací lhůty a nápor klientů. Naši zaměstnanci poskytují průběžně servis všem příchozím rodičům. V případě potřeby vypomáhají též kolegové z agendy Zaměstnanosti nebo jiných útvarů. Odbavení rodičů trvá v průměru několik desítek minut. V případě detailního projednávání se může doba mírně protáhnout,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Na jednotlivých kontaktních pracovištích ÚP ČR v celé republice jsou příchozím už od listopadu k dispozici koordinátoři, na které se příchozí rodiče mohou obracet a kteří je nasměrují na příslušnou kancelář specializovanou na oblast rodičovského příspěvku. Na portálu MPSV je zájemcům k dispozici speciální webová stránka, kde lidé najdou podrobnější informace k RP i nejčastější dotazy ohledně rodičovské. Rodiče se mohou obracet se svými dotazy i na emailovou adresu rodicak@uradprace.cz. S ohledem na ochranu osobních údajů mohou operátoři poskytovat informace obecného charakteru a nemohou ani přijímat žádosti o úpravu měsíční výše RP. Pokud lidé potřebují pomoc v konkrétním případě, je třeba obrátit se na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR.

Všem příjemcům rodičovského příspěvku, kteří ho po 1. 1. 2020 aktivně pobírají, odeslal ÚP ČR informativní dopis. Obsahuje potřebné informace pro každého příjemce rodičovského příspěvku -  včetně informací o poslední zvolené výši měsíční dávky, maximální možné volbě výše dávky i informace o aktuálně vyčerpaném obnosu z celkové částky rodičovského příspěvku (k 1. 12. 2019).

Zbývající částku by měl klient dočerpat do 4 let věku dítěte, které nárok na RP zakládá a je nejmladším v rodině. Konkrétní záležitosti (případnou volbu změny výše RP)  je ale nutné řešit už s příslušným kontaktním pracovištěm ÚP ČR.

Žádosti je možné odevzdat osobně, zaslat poštou či elektronickou cestou a lidé se mohou také objednat na konkrétní termín buď telefonicky, nebo online.

Další články