Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Podpora majitelů lesů Milion na likvidaci kůrovcové kalamity dá kraj

Milion na likvidaci kůrovcové kalamity dá kraj

foto: Pixabay

21. 08. 2019 - 16:00

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků majitelům lesních pozemků na likvidaci škod způsobených kůrovcovou kalamitou. V dalším kole dotací kraj žadatelům rozdělí téměř 1,1 milionu korun. Tento záměr ještě budou schvalovat krajští zastupitelé na zářijovém zasedání.

„Od začátku dotačního programu jsme přijali 70 žádostí o dotaci. Prvním úspěšným žadatelům jsme dotaci schválili již v dubnu. Dalších 17 žádostí, které podaly převážně obce, teď předkládáme krajským zastupitelům ke schválení. Na těžbu napadeného dřeva či vybudování oplocenek je pro letošní rok v dotačním programu k dispozici deset milionů korun. Majitelé lesních pozemků mohou posílat žádosti o dotaci průběžně až do konce letošního října. Finanční podporu na likvidaci škod způsobených kůrovcovou kalamitou bychom chtěli poskytnout i v příštím roce,“ uvedl radní pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma.

O podporu při likvidaci kůrovcové kalamity z krajského rozpočtu mohou požádat vlastníci lesních pozemků s výměrou do 50 hektarů. Krajská dotace pokryje část nákladů vynaložených na těžbu a přiblížení napadeného kůrovcového dřeva k asanaci nebo na výstavbu oplocenek pro ochranu dřevin vysazených při obnově poničeného lesního porostu.

Dotační program platí pro celé území Královéhradeckého kraje. Netýká se však lesů státních, v národním parku nebo jeho ochranném pásmu a pro obranu státu. Žádosti o dotaci lze zasílat do konce října. Výše podpory je stanovena na 150 korun za metr krychlový vytěženého dřeva, respektive na 70 korun za běžný metr vybudované oplocenky. Minimální výše dotace je 5 tisíc korun na jednu žádost a jeden žadatel může získat maximálně půl milionu korun.

Žádosti o dotaci mohou zájemci podat prostřednictvím krajského dotačního portálu na adrese dotace.kr-kralovehradecky.cz v podkategorii životního prostředí a zemědělství, kde jsou veškeré podrobnosti dotačního programu.

Další články