Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Maturitní maraton dnes začal!

Maturitní maraton dnes začal!

foto: Pixabay

01. 06. 2020 - 08:00

Úderem dnešní osmé hodiny začaly písemné maturitní zkoušky na středních školách. Nad maturitou se v letošním roce vzhledem k šíření koronaviru vznášel otazník, podle přijatého zákona se totiž zkoušky mohly konat pouze v případě, že se školy po jejich uzavření v březnu letošního roku otevřou ještě v průběhu května. K tomu došlo, a tak ministr školství Robert Plaga vyhlásil termín konání písemných maturitních zkoušek na první tři dny v červnu.

Středoškoláci se spolu se svými učiteli mohli na zkoušky připravovat od 11. května. Od tohoto data totiž byly povolené konzultace v menších skupinkách. 

 

Jak letos vypadá maturita?

Společná část maturitní zkoušky

- 1. června - didaktické testy z matematiky (8:00), anglického a francouzského jazyka (13:00)
- 2. června - didaktické testy z českého jazyka a literatury (8:00) a německého, španělského či ruského jazyka (13:00)
- 3. června - didakticý test z matematiky

Ústní část společné zkoušky z češtiny a cizího jazyka

- Konkrétní termíny určuje ředitel školy. Doporučení z ministerstva je takové, aby se ústní zkoušky společné a profilové části maturitních zkoušek nepřekrývaly s termíny konání přijímacích zkoušek na střední školy (8. a 9. června). Nejpozději se pak ústní zkoušky společné a profilové části maturitní zkoušky mohou konat v pátek 17. července 2020.

Slohové práce se letos nepíší.

Školní část maturitní zkoušky

Bude probáhat od 9./10. června (tedy den po konání přijímací zkoušky na školu), praktické zkoušky na některých školách pak proběhly už v květnu.

Ministerstvo připravilo pomocné materiály, ministr všem popřál štěstí

„Ministerstvo připravilo také podpůrné materiály, ve kterých se může žák v reálném prostředí seznámit s testovacím archem včetně možnosti časomíry. Žáci budou mít k dispozici také aplikaci, kde si mohou procvičovat testy z minulých let. K dispozici budou také výuková videa,“ řekl ministr školství na tiskové konferenci. 

„Dovoluji si popřát hodně úspěchu maturantům i těm, co budou skládat závěrečné či přijímací zkoušky. Zvláštní poděkování směřuji také středním školám a pevně věřím, že to naši ředitelé a učitelé zvládnou,“ dodal na závěr ministr školství Robert Plaga.

 

Další články