Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

12. ročník Hrajme si i hlavou! přinese dětem experimenty od A do Z

Hrajme si i hlavou! přinese dětem experimenty od A do Z

09. 06. 2019 - 09:30

Ve dnech 20 a 21. června vždy od 9 do 16 hodin se univerzitní kampus Na Soutoku zaplní vědeckými experimenty, které si mohou vyzkoušet malí i velcí. Už 12. ročník akce Hrajme si i hlavou!, který je jako každý rok pro všechny zcela zdarma a jehož motto letos zní Od A do Z, představí od každého písmenka něco.

Letos děti zjistí, jak se pozná padělaná bankovka, a to nejen česká nebo eurová, ale třeba i japonská. Také jsme připravili nový program Fyzika potmě – co všechno může světélkovat, ve kterém ukážeme dětem, že tmy se bát nemusí, protože ve skutečnosti se v ní skrývají samé zajímavé věci,“ představuje novinky letošního ročníku hlavní organizátorka Michaela Křížová z Katedry fyziky PřF UHK. Děti ale nepřijdou ani o staré osvědčené pokusy s kapalným dusíkem a suchým ledem, roboty a rakety všech druhů a velikostí, nenewtonskou kapalinu nebo mlžnou komoru. Spousta aktivit je pak připravena i pro ty nejmenší experimentátory – třeba skládání souhvězdí z obřích kostek, což je také jednou z novinek letošního programu, a vyrábět se budou i netradiční hudební nástroje. Ke zkoušení experimentů bude motivovat děti nejen zvědavost, ale také sbírání tzv. hlavounků, speciální měny, za kterou dostanou odměny nebo vyhlášenou limonádu Einsteinovku. K dostání bude i další občerstvení pro unavené mozkové závity.

Zajímavou novinkou letošního roku je pak také sbírka dobrůtek pro zvířata, kterou pořádáme spolu se Záchrannou stanicí Jaro Jaroměř, kteří budou mít na akci také svůj vlastní stánek. Přinést můžete cokoli, třeba chleba nebo semínka. Čím víc nás bude, tím větší budou mít zvířátka hostinu,“ uzavírá Michaela Křížová pozvání pro všechny děti i jejich rodiče.

Hrajme si i hlavou je tradiční akcí Přírodovědecké fakulty UHK pro děti i dospělé, na které se děti učí přírodní vědy hravou formou. Na akci spolupracují kromě kateder PřF UHK i další fakulty Univerzity Hradec Králové. Mezi další partnery patří i např. Hvězdárna a planetárium Hradec Králové, Dům dětí a mládeže Hradec Králové, SPŠ, SOŠ a SOU Hradební z Hradce Králové nebo MŠ Lentilka zaměřená na edukaci dětí se zrakovým postižením a další.

Další články