Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Dva smrky a jedle Hradec Králové má nachystané vánoční stromky

Hradec Králové má nachystané vánoční stromky

foto: Pixabay

27. 10. 2019 - 12:00

Vánoce se blíží a technické služby už pro Hradec zajistily vánoční stromy. Letos budou opět tři, dva smrky a jedna jedle. Nazdobené a nasvícené budou na Velkém náměstí, Masarykově náměstí a na náměstí 28. října. V tomto roce budou poprvé rozmístěny všechny tři během jednoho dne, a to 26. listopadu, instalovat by se měly od brzkého rána až do pozdního odpoledne. V okolí bude omezeno parkování.

„Připravené jsou dva smrky a jedna jedle. Máme k dispozici smrk ztepilý, který je z té trojice stromů nejhouževnatější, tudíž bude vhodné ho umístit na náměstí 28. října. Tady se jednou stalo, že strom praskl. Tomu bychom chtěli předejít, a tak jsme zvolili pro tohle větrné místo právě původní druh smrku. Druhý strom, smrk pichlavý, lidově se mu také říká stříbrný smrk, bude umístěný na Masarykově náměstí. Na Velkém náměstí bude instalována jedle obrovská. I přes tento botanický název je ze všech tří stromů nejmenší, protože menší kotevní systém na Velkém náměstí neumožňuje instalaci velkého stromu,“ říká Daniel Jeřábek z TSHK.

Všechny stromy získalo město od soukromníků z Hradce Králové. „Právě díky tomu, že jsou relativně blízko centra, tak chceme jejich instalaci zvládnout během jednoho dne, a to 26. listopadu. Práce by měly probíhat od brzkého rána do pozdního odpoledne. V místech plánovaného umístění stromů i jejich vyzvednutí bude muset být omezeno parkování. Kromě samotných náměstí a jejich okolí se to bude týkat i ulic Albertova, Wolkerova, Vrchlického, Všehrdova, Hálkova, U Koruny a Sukovy sady. Žádáme všechny spoluobčany, aby dodržovali dopravní značení, neboť všechna překážející vozidla budou muset být odtažena, aby nedošlo k jejich poškození. Současně žádáme všechny účastníky provozu, kteří se potkají s kolonou přepravující vánoční strom, aby dbali pokynů našich pracovníků“ dodává Jeřábek.

Další články