Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Bagry se zakously do Králického Sněžníku, stavba rozhledny začala

Bagry se zakously do Králického Sněžníku, stavba rozhledny začala
Bagry na polské straně Králického Sněžníku v místě, kde má vzniknout nová rozhledna.

foto: Facebook Králický Sněžník

26. 08. 2020 - 11:59

Návštěvníci Králického Sněžníku mohou nově na polské straně hory vidět bagry, které vrchol okupují kvůli stavbě nové rozhledny, která má vzniknout do konce příštího roku. 

Fotografie, které se na sociálních sítích pohybují už několik dnů, jsou jasným dokladem toho, že se na polské straně Králického Sněžníku připravuje stavba rozhledny.

"Další kopec na odpis," píše jeden z diskutujících Petr Linhart. A další se k němu přidávají. "To si děláte srandu ne? Mohu se zeptat, jak to , že si Poláci mohou stavět rozhlednu na našem kopci? To to tam bude zase vypadat. To jste okolí pěkně zabili. Jako by nestačil ten Disnyland na Moravě," píše například Honza Bláha.

Ovšem najdou se i tací, kterým stavba nevadí. "Jednou už tam rozhledna byla včetně chaty o kousek níž. Nevidím v tom žádnou katastrofu oproti Dolní Moravě," píše diskutující Vlastimil Krejčí.

Investorem akce je město Stronie Slaskie, které na svém webu zveřejnilo také některé z podrobností soutěže, vypsané na stavbu rozhledny. Z těch mimo jiné vyplívá, že se soutěže zúčastnilo osm firem, vyhrála firma Ogólnobudowiana Marcin Skoczen se sídlem ve Wroclavi. Stavba by měla stát zhruba třináct milionů zlotých, což odpovídá v současném kurzu necelým osmdesáti milionům v korunách.

Odpůrci rozhledny: Hrozí závažné poškození unikátní přírody Králického Sněžníku

Už během letošního června se proti připravované stavbě postavilo několik českých ekologických organizací.

"Výstavba rozhledny se vážným způsobem dotýká evropsky mimořádného území s nejvyšší formou ochrany. Ačkoliv je záměr zahalen mnoha nejasnostmi a trpí vážnými vadami, může se v příštích týdnech začít stavět. Zřejmé není ani to, jaká varianta záměru se bude skutečně realizovat, protože projekt se projednává už mnoho let a z informací v médiích vyplývá, že investor chystá v rámci snahy o finanční úspory výrazné změny v projektu. Například to, že podle původního projektu se měl veškerý materiál dovážet letecky, bez využití místních cest, ale z důvodu úspor nyní investor usiluje o vybudování komunikace pro dopravu stavebního materiálu. Stavba cesty by přitom znamenala jak rozsáhlý územní zábor nenahraditelných vrcholových biotopů, tak potenciální riziko tlaku na další výstavbu 'salámovou metodou'," napsal například Jiří Beneš na serveru ekolist.cz.

Odpůrcům vadí také to, že by postavení rozhledny zvýšilo počet návštěvníků hory nad únosnou míru. Zvýšení vyplývá z dat Agentury ochrany přírody a krajiny. V červenci letošního roku bylo na stezce u pramene Moravy zaznamenáno celkem 15 384 průchodů, což je meziroční nárůst o 78 procent.

Další články