Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Nominace na kvalifikaci Trenér Šilhavý oznámil složení reprezentace

Trenér Šilhavý oznámil složení reprezentace

foto: fotbal.cz

16. 03. 2021 - 11:08

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý oznámil nominaci sedmadvaceti hráčů, kteří příští týden vstoupí do kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022.

Pozvánku kromě obvyklých opor dostali mimo jiné David Zima bez jediného mezinárodního startu nebo Jakub Pešek a Tomáš Malínský, kteří mají na kontě jeden zápas za národní tým.

Soupiska je širší než obvykle, a to kvůli pandemii COVID-19.

„Všichni hráči z německé ligy – Jiří Pavlenka, Pavel Kadeřábek, Vladimír Darida a Patrik Schick – budou bohužel k dispozici jen na úvodní zápas v Estonsku. Přicestují rovnou do Tallinnu a po utkání se vrátí zase domů. Pokud by jeli do Česka a Velké Británie, museli by následně v Německu do karantény, takže je kluby pustí právě jen na první zápas. Pokud hrozí pětidenní a delší karanténa, kluby nemusí hráče podle platných pravidel uvolnit,“ vysvětlil manažer české reprezentace Libor Sionko.

Národní tým v tuto chvíli nepočítá s hráči z Viktorie Plzeň, kteří jsou kvůli několika pozitivním testům v karanténě. Mimo jiné i proto trenéři ukázali na hráče, kteří zatím tolik zkušeností s reprezentačním dresem nemají.

„Jakub Pešek byl v reprezentaci zatím jednou – v narychlo poskládaném mužstvu loni v září proti Skotsku, když původní kádr musel do karantény. Vidíme v něm potenciál, takže šanci si určitě zaslouží. Podobně je na tom Tomáš Malínský, který se nám do kádru hodí typologicky. David Zima už s námi byl, když se připojil na několik závěrečných dnů listopadového srazu. Navíc předvádí výborné výkony ve Slavii, i když je mu pořád jen dvacet let,“ uvedl trenér Jaroslav Šilhavý.

V nominaci je také útočník Tomáš Pekhart, který listopadový sraz ukončil po pozitivním výsledku na COVID-19. Poslední zápas za reprezentaci odehrál v roce 2013. Aktuálně se mu střelecky daří – je nejlepším střelcem polské ligy.

Čeští fotbalisté se sejdou v pondělí 22. března v Praze. Následně odehrají tři utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa – v Estonsku (24. března), doma proti Belgii (27. března) a ve Walesu (30. března).

Nominace:
Brankáři: Kolář (Slavia), Mandous (SK Sigma Olomouc), Pavlenka (Werder), Vaclík (Sevilla).
Obránci: Bořil (Slavia), Coufal (West Ham), Čelůstka (Sparta), Kadeřábek (Hoffenheim), Kalas (Bristol City), Kúdela (Slavia), Matějů (Brescia), Zima (Slavia).
Záložníci: Barák (Hellas Verona), Darida (Hertha), Holeš (Slavia), Jankto (Sampdoria), Král (Spartak Moskva), Malínský (Mladá Boleslav), Masopust (Slavia), Pavelka (Sparta), Pešek (Liberec), Provod (Slavia), Souček (West Ham).
Útočníci: Krmenčík (PAOK Soluň), Pekhart (Legia Varšava), Schick (Leverkusen), Vydra (Burnley).

Náhradníci:
Brankáři: Tomáš Koubek (Augsburg), Filip Nguyen (Liberec).
Obránci: Jakub Brabec (Plzeň), Václav Jemelka (Leuven), Jan Lecjaks (Omonia), Michael Lüftner (Omonia), Filip Novák (Fenerbahce), Stefan Simic (Hajduk), Patrizio Stronati (Baník Ostrava).
Záloníci: Aleš Čermák (Plzeň), Bořek Dočkal (Sparta), Šimon Falta, Lukáš Kalvach (oba Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Jiří Skalák (Ml. Boleslav), Jan Sýkora (Poznaň), Jaromír Zmrhal (Ml. Boleslav).
Útočníci: Martin Doležal (Jablonec), Lukáš Juliš (Sparta), Jan Kuchta (Slavia), Zdeněk Ondrášek (Plzeň).

Další články