Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Před ligovým jarem Fotbaloví rozhodčí budou přidávat čas jako na šampionátu

Fotbaloví rozhodčí budou přidávat čas jako na šampionátu

foto: fotbal.cz

24. 01. 2023 - 17:44

Méně zásahů Videorozhodčích (VAR), praktické ukázky správné intervence VAR a také například jedna novinka v posuzování ofsajdových situací. To všechno bylo náplní předligové tiskové konference Komise rozhodčích FAČR. Informoval o tom asociační server fotbal.cz.

Důvěru ve stávající komisi a zlepšující se výkony arbitrům vyjádřil předseda FAČR Petr Fousek. „Radek Příhoda a jeho komise má naši plnou důvěru. Jde o dlouhodobý proces, potřebujeme kvalitu a jsem rád, že se nám podařilo rozšířit počet rozhodčích na mezinárodní listině,“ uvedl předseda. Český fotbal potřebuje podle jeho slov nejen kvalitu, ale také kvantitu. „Protože rozhodčích ubývá, aktivovali jsme náborové akce. Jsem rád, že se hodně změnilo rovněž v morálním kreditu českých rozhodčích,“ podotkl Petr Fousek a připomněl, že komise má řadu úkolů i směrem k nižším soutěžím mimo jiné v rámci metodiky. Směrem k VAR připomněl, že jde o společný projekt FAČR a LFA, kterému šéfují dva vedoucí: výkonný ředitel LFA Tomáše Bártu a Radek Příhoda, předseda komise FAČR. Novým instruktorem VAR by se měl stát dosavadní místopředseda komise Libor Kovařík. „VAR bude součástí Komise rozhodčích, což považuji za správný model,“ uvedl Fousek.

V nedávné minulosti se vedla debata o množství zásahů VAR do rozhodnutí sudích na trávníku. V české lize přitom zasahuje méně než v soutěžích UEFA, kde je průměr jednoho vstupu na dvě utkání. V tuzemsku je to pouze 0,36 na zápas.

České sudí na nedávném semináři na Kanárských ostrovech školil předseda komise rozhodčích UEFA Roberto Rosetti a k současnému trendu se vyjádřil. „V rámci soutěží UEFA bude trendem méně zásahů. My chceme odstranit křiklavé věci, které jsou jasné pro všechny. Krédem by mělo být minimum zásahů s maximálním efektem, aby VAR odstraňoval jen zjevné chyby. S rozhodčími jsme probírali spoustu videí, chceme posuzování maximálně sjednotit,“ poodkryl Příhoda plány. Od příchodu nového instruktora VAR si Radek Příhoda slibuje lepší koordinaci. „Libor Kovařík je vyškolený. Takže v současné době může VAR řídit buď Libor Kovařík nebo Michal Beneš. Dává nám smysl, aby VAR byl pod komisí,“ míní Příhoda.

FIFA se chystá testovat novinku, podle níž by sudí museli verdikty po kontrole u videa vysvětlovat divákům na stadionu a u televizí, což i Příhodova komise podporuje. „Jsme rádi, že FIFA tento krok udělala. Bude se to testovat na několika turnajích a pokud to povolí, byl bych pro, abychom byli mezi prvními asociacemi, které se touto cestou vydají," svěřil se Příhoda.

Během mistrovství světa v Kataru bylo velkým tématem delší nastavený čas, s čímž se počítá i v tuzemsku. „Budeme chtít, aby se v zápasech nastavoval kompletní promarněný čas. Průměr nastavení v české lize je přibližně čtyři minuty a dá se očekávat, že se zvedne přibližně o polovinu," odhadnul předseda komise.

Žádné výrazné změny pravidel se pro jarní část nechystají, zástupce rozhodčích pouze představili úpravu posuzování ofsajdů po neúmyslné hře bránícího hráče. Dotek bránícího týmu už tak nebude automaticky znamenat, že k ofsajdu nemůže dojít.

A stále se diskutuje zavedení takzvané kalibrované čáry pro posuzování ofsajdových situací. „Jde o stránku technologickou a stránku finanční. Zabýváme se tím, jaká technologie by připadala v úvahu, na kolik by to český fotbal přišlo. Budeme se tomu věnovat i na jaře, zatím nemáme konkrétní výstup. Snahou nás všech je, abychom kalibrovanou čáru měli," vysvětlil Petr Fousek.

Další články