Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

První hrací den Češi si vyšlápli na sbornou

Češi si vyšlápli na sbornou

foto: cslh.cz

27. 12. 2019 - 11:24

Úvodní hrací den šampionátu byl bohatý na zajímavé výsledky i góly. Češi dokázali srazit Rusko a vyválčit do tabulky pravdy první body, ve stejné skupině Kanada otočila duel se Spojenými státy a po velké přestřelce brala triumf. V třinecké skupině se radovalo Švýcarsko, které proti Kazachstánu potvrdilo roli favorita, duel mezi Finskem a Švédskem rozseklo až prodloužení. Švédský forvard Höglander navíc vysekl parádní trefu á la Granlund.

Skupina B:
Česko – Rusko 4:3 (2:2, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Kubíček (Jeník, Teplý), 8. Myšák (Teplý), 26. Blümel, 38. Jeník (Teplý, Šír) – 11. Zamula (Chovanov, Denisenko), 15. Podkolzin (Marčenko, A. Romanov), 27. Zamula (Voronkov, Alexandrov)

Přestože už po dvaapadesáti vteřinách přišli o zraněného Jakuba Lauka, načali Češi úvodní zápas šampionátu stylově, když hned ve třetí minutě otevřeli skóre. O první branku se postaral Šimon Kubíček, který napálil kotouč na modré a rozvlnil síť ruské klece. V čase 7:41 navíc český tým vybojoval puk ve vlastní třetině a vyrazil do rychlého brejku. Ve středním pásmu se ke hře dostal Jan Myšák, jenž ujel po pravé straně a zakončil vlastní sóloakci parádní ranou z pravého kruhu.

Houževnatí Rusové se však nevzdali a chvíli po půlce prvního dějství snížili na rozdíl jediné trefy. Jegor Zamula si nabruslil od modré na vrchol levého kruhu a přes skrumáž bránících hráčů zacílil zcela přesně za Dostálova záda. Z ruské strany to však nebylo vše, o čtyři minuty později totiž sborná vyrovnala. Po velkém závaru před soupeřovou klecí se v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Vasilij Podkolzin a z bezprostřední blízkosti propálil maskovaného muže v českých barvách.

Byli to ale znovu Češi, kdo protivníkovi gólově odskočil. V čase 25:31 Matěj Blümel vyrazil dopředu a, i když byl tísněn jedním z Rusů, dokázal přízemní ranou z levého kruhu úspěšně zakončit ke vzdálenější tyči. Rusové ale vzápětí opět srovnali, Jegor Zamula přebral mezi kruhy nahrávku z pravé strany, najel si až před Dostála a zamířil přesně nad jeho beton. Poslední slovo přesto měli Češi. V závěru prostřední periody získal český tým výhodu dvojnásobné přesilovky, kterou bez zbytku využil. Puk se po ose Šír-Teplý dostal až k Janu Jeníkovi, a ten střelou zápěstím překonal Askarova. Víc už se toho na ledové ploše nestalo a Češi si dokráčeli pro první vítězství.

Kanada – USA 6:4 (0:2, 3:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 24. McMichael (Thomas), 27. Hayton (Lafreniere), 34. Foote (Smith), 51. Hayton (Lafreniere, Veleno), 57. Lafreniere, 59. Lavoie (Lafreniere) – 4. Pinto (Jones, Brink), 19. Kaliyev (Zegras, Turcotte), 53. Robertson, 57. Pinto (Robertson)

Gólovou přestřelku mezi dvěma hokejovými velmocemi lépe načali Američané, kteří se dokázali v první třetině hned dvakrát prosadit a vypracovat si náskok. Kanada však ještě před polovinou utkání srovnala a odstartovala přetahovanou o vítězství. Hráči ze země javorového listu se vzápětí dostali na koně, když dalšími dvěma brankami zcela otočili vývoj. Spojené státy se nechtěly vzdát snadno a po gólech z 53. a 57. minuty svítil na ukazateli skóre opět vyrovnaný stav. Necelé čtyři minuty před koncem zaúřadoval kanadský Alexis Lafreniere a vyválčil těsný náskok. Ten ještě pojistil Raphael Lavoie a Kanada si dokráčela pro triumf 6:4.


Skupina A:

Švýcarsko – Kazachstán 5:3 (2:1, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Verboon, 19. Gerber (Aebischer), 31. Salzgeber, 49. Wetter (Aebischer, Sopa), 54. Verboon – 16. Musorov (Bojko), 25. Djomin (Bondarenko), 36. Musorov

První krok za vítězstvím udělali v zápase proti Kazachstánu Švýcaři, kteří už po necelých třech minutách mohli slavit vedoucí branku. Z těsného náskoku se ale dlouho neradovali, v 16. minutě totiž po parádním úniku srovnal skóre Musorov. Mužstvo helvétského kříže vzápětí díky projektilu Jeremiho Gerbera opět získalo navrch. Zkraje prostřední třetiny Kazachstán vystrčil drápky a vyrovnal na 2:2. Gólové hody pokračovaly trefou Švýcarů z poloviny základní hrací doby. Na tu ještě Kazaši našli odpověď, na branky Wettera a Verboona už ale ne. Švýcarský celek se tak nakonec radoval z vítězství 5:3.

Švédsko – Finsko 3:2p (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Höglander (Fagemo), 55. Fagemo (Höglander), 65. Holtz (Berggren) – 17. Puistola (Honka, Tanus), 34. Tanus (Puistola)

Ačkoliv souboj severských sousedů nakonec vyzněl ve prospěch Tre Kronor, museli se Švédové hodně otáčet, aby přiklonili výhru na svoji stranu. Finové byli totiž už od začátku o krok napřed, když napnul soupeřovu síť Patrik Puistola. Švédsko pak sice zásluhou bombastické trefy Nilse Höglandera, jenž vysekl trefu a la Granlund, srovnalo, hráči Suomi však brzy opět dokázali změnit stav. Vedení jim vydrželo až do 55. minuty, v níž vykřesal naději pro Švédy Samuel Fagemo, který svou trefou poslal duel do prodloužení. Když už to vypadalo, že ve Werk Aréně dojde na nájezdy, vzal na sebe zodpovědnost Alexander Holtz, který pět vteřin před sirénou vystřelil Tre Kronor triumf za dva body.

Další články